Selvy

Project: OndertussenOnderweg (Selvy)

“Kinderen portretteren als ze nog maar kort in Nederland zijn laat vooral zien wat het voor kinderen betekent op de vlucht te zijn. Weg van huis en haard, de schokkende ervaringen van oorlog en geweld, de onzekerheid tijdens het wachten op ‘een status’ en het bijzondere leven in Azc’s waar de spanning altijd in de lucht hangt, waar talloze mensen uit talloze landen wonen, waar alles anders is dan in de wereld buiten het Azc.

Door mijn werk voor de Vrolijkheid in asielzoekerscentra zie ik ook hoe alles in gezinnen tussen ouders en kinderen beweegt. Kinderen tonen meestal een enorme veerkracht en jongeren nemen al snel veel verantwoordelijkheid in het gezin. Kinderen spreken ook snel Nederlands en tolken voor de ouders. Daardoor zijn ze vaak op de hoogte van de problemen en het verdriet van de ouders.

Kinderen zijn veerkrachtig. Dat zal te zien zijn. Maar ook dat de onzekerheid, het anders zijn dan andere kinderen in Nederland en het steeds weer wisselen van een tijdelijk thuis in Azc’s een sterke wissel trekt op deze jonge levens. Gewone kinderen in een heel bijzondere situatie.